Wikia

2.804 Pages

StreektaalEdit

De streektaal zoals die in en om Peize wordt gesproken is een variant van het Nedersaksisch.

In feite is de variant zoals die in Peize en de omliggende plaatsen Roden, Norg, Vries en Eelde-Paterswolde wordt gesproken een mengvorm van Drents en Gronings. Deze variant wordt wel Noordenvelds genoemd naar de gelijknamige streek, het Noordenveld, waarin de genoemde dorpen liggen.

Kenmerkend voor het Noordenvelds is de 'ou' klank (klinkend als in het Nederlandse woord woud) zoals in de woorden schoul (school), goud (goed of kleding) en doun (het werkwoord doen).

Iemand die veel voor het Noordenvelds heeft betekent is Peter van der Velde die veel in het Noordenvelds heeft geschreven. In Peize zijn in dit verband te noemen: Tea Nijnuis, Herman Depping en Bareld Ebbinge. Buiten Peize kan Jannie Boerema (geboren in Norg en wonend in Zeijen) niet onvermeld blijven.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki